Informacje dla rodziców
- Szczegóły
- Odsłony: 659
- Szczegóły
- Odsłony: 615
Program „Owoce w szkole” w roku szkolnym 2015/2016
Agencja Rynku Rolnego informuje, że w dniu 10 września 2013 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce w szkole", które określa zasady realizacji programu w roku szkolnym 2015/2016.
WAŻNE
Program „Owoce w szkole” skierowany jest do uczniów klas 0– III szkół podstawowych. Celem programu „Owoce w szkole” jest długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie, na etapie na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania edukacyjne realizowane w szkołach podstawowych.
Szkoła podstawowa zainteresowana udziałem w programie„Owoce w szkole” w I semestrze roku szkolnego 2015/2016, powinna złożyć we właściwym miejscowo ze względu na siedzibę szkoły Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego:
- Zgłoszenie uczestnictwa w programie „Owoce w szkole” - do dnia 15.09.2015 r.
lub
- Wniosek o zatwierdzenie do uczestnictwa w programie „Owoce w szkole”, gdy chce samodzielnie pozyskiwać i udostępniać owoce i warzywa dzieciom z klas I-III uczęszczającym do tej szkoły oraz wnioskować do ARR o pomoc
Szkoły podstawowe uczestniczące w programie „Owoce w szkole” zobowiązane są prowadzić Ewidencję dostarczonych i udostępnionych owoców i warzyw do szkoły podstawowej na formularzu VA stanowiącym załącznik do „Warunków”.
Dostawca zainteresowany udziałem w programie „Owoce w szkole” w roku szkolnym 2015/20146 który:
- nie uczestniczył w programie w roku szkolnym 2011/2012 i 2012/2013 jako zatwierdzony dostawca - powinien złożyć we właściwym miejscowo ze względu na siedzibę dostawcy Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego Wniosek o zatwierdzenie do uczestnictwa w programie „Owoce w szkole”
- uczestniczył w programie w roku szkolnym 2011/2012,2012/2013, 2014/2014 jako zatwierdzony dostawca – nie musi ubiegać się o zatwierdzenie na rok szkolny 2014/2015, gdyż przyznane zatwierdzenie jest nadal ważne.
Warunki uczestnictwa w programie „Owoce w szkole” w roku szkolnym 2015/2016
- Szczegóły
- Odsłony: 626
Celem programu „Mleko w szkole” jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych.
Program „Mleko w szkole" jest finansowany z trzech źródeł:
- dopłata unijna obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do wszystkich rodzajów uprawnionych placówek oświatowych,Warunki udzielania dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych
- dopłata krajowa obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do szkół podstawowych,Warunki udzielania dopłaty krajowej do spożycia mleka i przetworów mlecznych w szkołach podstawowych
- dofinansowanie z Funduszu Promocji Mleka obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do przedszkoli i gimnazjów.Tryb udzielania dofinansowania z Funduszu Promocji Mleka do spożycia mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach i gimnazjach
W Polsce od czasu akcesji do UE program „Mleko w szkole” cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Znaczący wzrost zainteresowania programem wśród placówek oświatowych nastąpił po uruchomieniu (na wzór innych krajów UE takich jak, np. Szwecja, Finlandia, Wielka Brytania czy Węgry) dodatkowych środków finansowych, mających na celu dalsze obniżenie cen mleka i przetworów mlecznych płaconych przez uczniów w przedszkolach, szkołach podstawowych i gimnazjach.
Od roku szkolnego 2007/2008 Polska jest liderem wśród krajów UE w realizacji programu "Mleko w szkole". Ilość mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do placówek oświatowych i kwota środków finansowych pozyskiwanych z UE przez Polskę jest większa niż w krajach starej Unii, w których program jest realizowany od ponad 20 lat, takich jak Francja, Wielka Brytania, Niemcy, Szwecja i Finlandia.
W ramach programu dzieci i uczniowie spożywają mleko białe i mleko smakowe o różnej zawartości tłuszczu, twarożki, sery i jogurty”.
Od początku realizacji programu „Mleko w szkole” dzieci uczęszczające do szkół i przedszkoli spożyły ponad 1 miliard szklanek mleka.
- Szczegóły
- Odsłony: 636